Oorontsteking Kinderen

Kinderen kunnen beide vormen van oorontsteking krijgen. Tot en met 5 jaar oud zal er meestal sprake zijn van middenoorontsteking. Vanaf 5 jaar is er meestal sprake van een gehoorgangontsteking. Bekijk de Oorontsteking symptomen om te kijken van welke symptomen er sprake is. Heeft u het vermoeden dat uw kind een gehoorgangontsteking heeft? Dan verwijs ik u door naar de Oorontsteking volwassenen. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen vaak al goed aangeven welke klachten ze hebben. Dit artikel richt zich op kinderen onder de 5 jaar met een middenoorontsteking. Voor baby’s verwijs ik u door naar het artikel Oorontsteking baby.


Oorontsteking kinderen herkennen? 

Het begint meestal met een verkoudheid. Wees alert op het gedrag van uw kind. Hele jonge kinderen zullen bij een beginnende middenoorontsteking vooral naar hun oor grijpen. Dit vanwege de oorpijn. Vaak gaat dit gepaard met huilbuien en driftigheid. Let op de eetlust van het kind. Geen zin in eten? Dat kan ook met een oorontsteking te maken hebben net als buikpijn, diarree en overgeven.

Controleer het oor van uw kind. Zonder specialistisch materiaal is het onmogelijk om het trommelvlies te bekijken. Wel kunt u zien of er sprake is van een loopoor waarbij vocht en pus naar buiten komt.

Oorontsteking kinderen behandeling

Het goede nieuws is dat oorontsteking bij kinderen in 90% van de gevallen binnen een week weer weg is zonder dat er een behandeling aan te pas hoeft te komen. In combinatie met een loopoor zal de oorontsteking in veel gevallen binnen 2 weken weer weg trekken.

Paracetamol is een effectief middel om de pijn te onderdrukken. Deze zijn zowel oraal als via een zetpil toe te dienen. De pijnklachten zullen dan in ieder geval een stuk verminderen. Een verminderde eetlust voor een aantal dagen is niet erg, maar let er wel op dat het kind genoeg vocht binnenkrijgt.

Neem contact op met de huisarts als de klachten na 1 of 2 weken niet afnemen. In sommige gevallen zal de huisarts dan een antibioticakuur voorschrijven. Ook bij kinderen die klachten als braken, diarree of ernstige buikpijn hebben is het verstandig zo snel mogelijk een arts voor advies te vragen.

Deze website dient niet als vervanging van medisch advies van een arts. Is er sprake van Oorontsteking kinderen, raadpleeg dan altijd een arts.