Oorontsteking bij kinderen

Alhoewel kinderen beide vormen kunnen krijgen, gaat het om oorontsteking bij kinderen in de meeste gevallen om een middenoorontsteking. Dit geldt met name voor kinderen tot 5 jaar. Kinderen ouder dan 5 jaar hebben meestal een gehoorgangontsteking. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen vaak al goed aangeven welke klachten ze hebben. Hiervoor kijk je in het artikel Oorontsteking volwassenen. Dit artikel richt zich op oorontsteking bij kinderen onder de 5 jaar met een middenoorontsteking. Voor baby’s verwijs ik je door naar Oorontsteking baby.Oorontsteking bij kinderen herkennen? 

Het is vaak lastig om een oorontsteking bij kinderen te herkennen. Hoe jonger ze zijn, hoe lastiger het is de klachten te herkennen. Daarom is het noodzakelijk om op het gedrag van je kind te letten. Een typische middenoorontsteking begint namelijk met een verkoudheid. Grijpt het kind tijdens de verkoudheid steeds naar het oor? Dit kan heel goed komen door de oorpijn dat het kind op dat moment heeft. Het grijpen naar het oor kan vaak gepaard gaan met driftbuien en huilbuien. Ook heeft het kind vaak minder zin in eten. De verkoudheid kan overigens gepaard gaan met buikpijn, diarree en overgeven. Als het kind steeds naar het oor grijpt kun je voorzichtig beginnen te denken aan een oorontsteking. Controleer het oor van je kind. Het kan namelijk gebeuren dat er vocht en pus uit het oor naar buiten komt, alhoewel dit niet in alle gevallen gebeurd. Het probleem zit in feite achter het trommelvlies en dat is zonder specialistische apparatuur niet zelf te bekijken.

Oorontsteking bij kinderen behandeling

Een behandeling van oorontsteking bij kinderen is meestal niet noodzakelijk. In 90% van de gevallen trekken de symptomen van een middenoorontsteking binnen een week weer weg, zonder dat er een behandeling vereist is. In combinatie met een loopoor zullen de problemen meestal binnen 2 weken weer wegtrekken.

Pijnstillers voor kinderen kan een effectief middel zijn om de pijn te onderdrukken. Deze pijnstillers zijn verkrijgbaar ook verkrijgbaar als zetpil. De pijnklachten zullen na het nemen van een pijnstiller een stuk minder worden. Heeft je kind weinig eetlust? Voor een aantal dagen is dat niet erg, maar let er wel op dat het kind genoeg blijft drinken. Je dient contact op te nemen met de huisarts als de klachten na 1 of 2 weken niet afnemen. Soms zal de huisarts in dat geval een antibioticakuur voorschrijven. Als het kind last heeft van braken, diarree of ernstige buikpijn is het verstandig om eerder contact op te nemen met de huisarts, ook als het kind langer dan een paar dagen weinig wil eten.

Deze website dient niet als vervanging van medisch advies van een arts. Is er sprake van Oorontsteking bij kinderen, raadpleeg dan altijd een arts voor meer informatie.