Oorontsteking Symptomen

Wat zijn de oorontsteking symptomen? Over het algemeen hebben volwassenen en kinderen boven de 5 jaar vaker gehoorgangontsteking. Kinderen onder de 5 jaar en baby’s hebben bij oorpijn meestal een middenoorontsteking. We onderscheiden de Oorontsteking symptomen in 2 verschillende vormen:

– Gehoorgangontsteking symptomen
– Middenoorontsteking symptomen

Beide vormen van oorontsteking hebben hun eigen symptomen.


Gehoorgangontsteking symptomen

We maken onderscheid tussen acute gehoorgangontsteking en chronische gehoorgangontsteking. De klachten bij beide vormen zijn verschillend.

Acute gehoorgangontsteking symptomen:
In eerste instantie jeuk en pijn. De pijn kan in zo’n grote mate aanwezig zijn dat het de nachtrust verstoord. Het gehoor kan tevens verminderen. Drukken op het kraakbeen voor het oor kan pijnlijk zijn. Bij inspectie van de gehoorgang is die rood en gezwollen. Een loopoor behoort tot de mogelijkheden. De oorschelp naar achteren trekken geeft een pijnlijk gevoel. Bij een uitgebreide vorm van acute gehoorgangontsteking kan er flinke koorts optreden met een verdikking van de lymfeklieren bij het oor en de hals.

Chronische gehoorgangontsteking symptomen:
Bij deze vorm is de jeuk veel meer op de voorgrond dan de pijn. De pijn kan bestaan uit een ongemakkelijk gevoel, maar de jeuk kan echt ondraaglijk zijn. De huid in de gehoorgang kan droog en korsterig zijn. Echter is het tegenovergestelde van een loopoor ook mogelijk.

Lees meer over de behandeling van een gehoorgangontsteking in het volgende artikel:

Oorontsteking volwassenen

Acute gehoorgangontsteking doet veel pijn
Acute gehoorgangontsteking kan erg pijn doen.

Middenoorontsteking symptomen

Bij een middenoorontsteking is er sprake van pijn aan de oren, koorts en kan men zich ziek voelen. Het begint meestal met een verkoudheid. Het trommelvlies ziet er rood uit. Daarnaast kan het gehoor afnemen en ontstaat er een drukkend gevoel op het oor. Door de toegenomen druk op het trommelvlies kan er een klein scheurtje in ontstaan waarlangs vocht naar buiten komt. Vaak heeft dit een gele “pus-achtige” kleur waar een onaangename geur vanaf komt. Bij een fikse middenoorontsteking kunnen er symptomen van braken en maag- en darmklachten optreden.

Lees meer over hoe je een middenoorontsteking herkent bij een kind of baby en de behandeling van een middenoorontsteking in de volgende artikelen:

Oorontsteking kinderen
Oorontsteking baby

Deze website dient niet als vervanging van medisch advies van een arts. Is er sprake van Oorontsteking symptomen bij jezelf of bij je kinderen, raadpleeg dan altijd een arts.