Oorontsteking Symptomen

Er zijn twee soorten oorontstekingen. Een gehoorgangontsteking, dat we vaker terugzien bij oudere kinderen en volwassenen, en middenoorontsteking bij kinderen en baby’s onder de 5 jaar. In dit artikel behandelen we de oorontsteking symptomen van beide vormen. Welke klachten kun je hebben?

  • Gehoorgangontsteking symptomen
  • Middenoorontsteking symptomen

Beide vormen van oorontsteking kenmerken oorpijn, maar hebben daarnaast nog ieder hun eigen symptomen.Oorontsteking symptomen bij gehoorgangontsteking

Bij een gehoorgangontsteking maken we onderscheid tussen een acute gehoorgangontsteking en en een chronische gehoorgangontsteking. De oorontsteking symptomen bij beide vormen zijn verschillend.

Acute gehoorgangontsteking symptomen:
Bij een acute gehoorgangontsteking zijn de eerste symptomen oorpijn en jeuk. De oorpijn kan zo erg aanwezig zijn dat slapen veel moeite kost. Ook kan het gehoor minder worden. De pijn wordt meestal erger als je drukt op het kraakbeen voor het oor. De gehoorgang is rood en gezwollen en ook kan een loopoor aanwezig zijn. Trek je de oorschelp naar achteren dan kan dit een extra pijnscheut opleveren. Bij een erge vorm van acute gehoorgangontsteking kan er koorts optreden. Ook kunnen de lymfeklieren bij het oor en de hals verdikt zijn.

Chronische gehoorgangontsteking symptomen:
Een chronische gehoorgangontsteking levert veel meer jeuk op dan pijn. Oorpijn is vaak wel aanwezig, maar minder erg dan bij een acute gehoorgangontsteking. De jeuk is echter veel erger, tot het moment dat het ondraaglijk wordt. Een droge huid in de gehoorgang kan korsterig en schilferig zijn. Soms is het tegenovergestelde ook mogelijk. Ook een loopoor kan voorkomen bij een chronische gehoorgangontsteking.Bij deze vorm is de jeuk veel meer op de voorgrond dan de pijn. De pijn kan bestaan uit een ongemakkelijk gevoel, maar de jeuk kan echt ondraaglijk zijn. De huid in de gehoorgang kan droog en korsterig zijn. Echter is het tegenovergestelde van een loopoor ook mogelijk.

Meer informatie over de behandeling van een gehoorgangontsteking lees je in het artikel Oorontsteking volwassenen.

oorontsteking symptomen
Acute gehoorgangontsteking kan heftige oorpijn veroorzaken.

Middenoorontsteking symptomen

De bekendste oorontsteking symptomen bij een middenoorontsteking is pijn aan de oren, maar ook koorts en een algeheel ziek gevoel. Deze vorm begint meestal met een verkoudheid. Het trommelvlies ziet er rood uit. Het gehoor kan afnemen en er is sprake van een grote druk op de oren door de verstopte buis van Eustachius. Door de toegenomen druk op het trommelvlies kan er een klein scheurtje in ontstaan waarlangs vocht uit het oor naar buiten komt. Vaak heeft dit een gele “pus-achtige” kleur en heeft het een zeer onaangename geur. Bij een fikse middenoorontsteking kunnen er symptomen van braken en maag- en darmklachten optreden.

In de volgende twee artikelen lees je meer over de behandeling van een middenoorontsteking per categorie, namelijk kinderen en baby’s.

Deze website dient niet als vervanging van medisch advies van een arts. Is er sprake van Oorontsteking symptomen bij jezelf of bij je kinderen, raadpleeg dan altijd een arts.