Oorontsteking Volwassenen

Oorontsteking bij volwassenen gaat in de meeste gevallen om een gehoorgangontsteking. Middenoorontsteking bij volwassenen en oudere kinderen komt nagenoeg niet voor. Ben je benieuwd welke vorm van oorontsteking jij hebt? Bekijk dan de Oorontsteking symptomen om te kijken welke soort oorontsteking jij hebt. Dit artikel richt zich op oorontsteking bij volwassenen en dus specifiek gehoorgangontsteking.



Oorontsteking volwassenen herkennen? 

Oorontsteking bij volwassenen, oftewel gehoorgangontsteking, komt voor in 2 verschillende vormen:

  • acute gehoorgangontsteking
  • chronische gehoorgangontsteking

Alhoewel een verkoudheid vaak het begin is van een middenoorontsteking, is dat bij gehoorgangontsteking zeker niet noodzakelijk. De eerste symptomen zijn oorpijn en jeuk in het oor en vaak zijn we zelf de grote boosdoener in het ontstaan van een gehoorgangontsteking. Oorontsteking voorkomen is daarom altijd beter dan genezen.

Acute gehoorgangontsteking

Bij een acute gehoorgang oorontsteking bij volwassenen ligt de nadruk op oorpijn en minder op jeuk. Het oor is zeer gevoelig, ook voor aanrakingen, en het gehoor kan verminderd zijn. Het oor voelt “vol” aan. Net alsof er iets in zit. De oorpijn kan zo heftig zijn dat slapen een zeer moeilijke opgave blijkt te zijn.

Bij inspectie van het oor kan de gehoorgang er vurig rood uitzien. Soms is ook een zwelling zichtbaar. De pijn wordt heftiger als je drukt op het kraakbeen voor het oor. Ook kan er vocht uitkomen, een zogenaamd loopoor. Ook schilfers zijn mogelijk. Bij een heftige vorm van acute gehoorgangontsteking kan er koorts en een verdikking van de lymfeklieren bij het oor en de hals optreden.

oorontsteking bij volwassenen
Veelvuldig gebruik van wattenstaafjes kan een gehoorgangontsteking veroorzaken.

Chronische gehoorgangontsteking

Bij deze vorm van een oorontsteking ligt de nadruk op de jeuk. De pijn houdt zich bij een chronische gehoorgangontsteking wat meer op de achtergrond. De pijn is vaak goed mee om te gaan. De jeuk kan echter ondragelijk worden. De huid in de gehoorgang is vaak droog en schilferig, maar ook het tegenovergestelde kan gebeuren dan er vocht uit het oor naar buiten komt.

Oorontsteking bij volwassenen behandeling

Nu we de oorontsteking symptomen van beide vormen behandeld hebben is het tijd voor een oplossing. Wat is de behandeling van oorontsteking bij volwassenen?

Acute gehoorgangontsteking

Alhoewel een gehoorgangontsteking soms zelf overgaat, komt het echter vaker voor dat er een kleine ingreep moet plaatsvinden. Hygiëne is erg belangrijk. Vaak is er sprake van een blokkade van oorsmeer in het oor, al dan niet door gebruik van wattenstaafjes. De huisarts of KNO-arts zal de gehoorgang in eerste instantie goed gaan reinigen. De blokkade moet worden verwijderd en daarbij is het zaak om de gehoorgang niet verder te beschadigen. Hiervoor gebruikt de arts een zogenaamd “oortoilet”. Onder microscopisch toezicht zal de arts met het oortoilet de blokkade voorzichtig verwijderen. Vaak gebeurd dit met een mini-stofzuigertje, om zo de blokkade als het ware op te zuigen. Dit kan een onaangenaam gevoel geven, maar is niet pijnlijk. Anders dan veel mensen denken gebeurd het reinigen van de oren lang niet altijd met het uitspuiten van de oren. Alhoewel dit tot de mogelijkheden kan behoren zijn er veel voorwaarden waardoor een arts toch beter niet kan uitspuiten. Een oortoilet is daarom de meest gekozen behandeling bij oorontsteking van volwassenen.

Breng je oor weer in topconditie

Na het reinigen krijg je vaak oordruppels mee om het oor weer in topconditie te brengen. Bij een heftige blokkade komen de oordruppels echter niet altijd op de juiste plek. In dat geval is een oorgaasje een mogelijkheid. Dit is als het ware een soort tampon die in het oor wordt aangebracht. Zo worden de oordruppels via het oorgaasje naar de juiste plek begeleidt.

Een keer reinigen van het oor is vaak niet voldoende. Daarom is het mogelijk dat je vaker terug moet komen. Het oor wordt weer schoongemaakt en een eventueel nieuw oorgaasje wordt geplaatst. Zodra de blokkade echt is verwijderd kan het oorgaasje ook worden verwijderd. Druppelen zul je echter wel vaak nog een tijdje moeten blijven doen. Na 1 a 2 weken zullen de klachten voorbij zijn en zal de acute gehoorgang in de meeste gevallen genezen zijn. In het geval van een gehoorgangontsteking is het dus noodzakelijk om een arts te bezoeken, zodat de blokkade opgelost kan worden.

Chronische gehoorgangontsteking

Bij een chronische gehoorgangontsteking hoor je ook naar de arts te gaan. Er zijn verschillende vormen van een chronische gehoorgangontsteking, welke gevonden kan worden door middel van kweekonderzoek. Een oorgaasje is vaak niet nodig, maar wel kun je in de tussentijd oordruppels meekrijgen. Na de uitslag van het kweekonderzoek kan er gekeken worden naar de exacte oorzaak van een chronische gehoorgangontsteking. Een schimmelinfectie kan de oorzaak zijn, maar ook eczeem. Soms is een antibioticakuur nodig om de problemen te verhelpen. Blijf je last houden van chronische gehoorgangontsteking? In dat geval kan er gekeken worden naar de gehoorgang zelf. In sommige gevallen kan deze te nauw zijn, waardoor de problemen blijven terugkeren. In uiterste gevallen kan een gehoorgangoperatie noodzakelijk zijn. Hierbij wordt de gehoorgang wijder gemaakt.

Deze website dient niet als vervanging van medisch advies van een arts. Is er sprake van Oorontsteking bij volwassenen, raadpleeg dan altijd een arts.