Oorpijn

Veel mensen denken bij oorpijn direct aan een oorontsteking. Dit klopt in veel gevallen, maar zeker niet altijd. Oorpijn bij volwassenen komt vaak voor aan de buitenkant van het trommelvlies in de gehoorgang. Deze loopt van de buitenkant van het oor tot aan het trommelvlies. De huid kan hierbij rood zijn, jeuk kan voorkomen en ook kan er sprake zijn van schilfers. Er is een blokkade in de gehoorgang wat is gaan ontsteken. Hierbij kun je een flinke pijn ervaren.

Baby’s en kleine kinderen met oorpijn hebben meestal een middenoorontsteking. De buis van Eustachius is vaak bij kleine kinderen nog niet helemaal ontwikkeld. Hierdoor kan deze gemakkelijk dicht gaan zitten bij een verkoudheid. Bacteriën gaan broeien in het middenoor en doordat de buis van Eustachius verstopt is kan het vuil niet weglopen. De druk in het middenoor gaat stijgen wat een flinke oorpijn kan veroorzaken.

Naast een gehoorgangontsteking en een middenoorontsteking kun je echter ook pijn aan de oren krijgen zonder dat er sprake is van een oorontsteking.



Oorpijn zonder oorontsteking

Bij oorpijn zonder een oorontsteking is er vaak een andere oorzaak dan het oor zelf. Klinkt gek? We zullen het proberen te verduidelijken. De oorzaak kan namelijk heel goed buiten het oor liggen, maar door het zenuwstelsel uitgestraald worden naar het oor. Hierdoor voelt het als een probleem met het oor, maar kan het in feite heel goed liggen aan het gebit. Kiespijn of andere tandproblemen prikkelen de zenuwen waardoor je pijn in de oren kunt ervaren. Het kan zelfs gebeuren dat je helemaal geen pijn aan je gebit hebt, maar dit wel voelt in je oren. Ook keelpijn of problemen met de amandelen kunnen uitstralen naar de oren, waardoor je pijn aan de oren hebt. Oorpijn kan ook tijdelijk zijn. Als het buiten flink koud is kan dit op de oren slaan. Deze tijdelijke pijn aan de oren trekt echter weer weg zodra je weer naar binnen gaat en de temperatuur weer warmer is.

Oorpijn kan dus vaak te maken hebben met een oorontsteking, maar dit hoeft niet. Wees echter altijd alert als je kind naar de oren grijpt bij een verkoudheid. Kleine kinderen en baby’s zijn erg vatbaar voor een middenoorontsteking bij baby’s. Oorpijn bij volwassenen kan duiden op een gehoorgangontsteking bij volwassenen, maar dit komt wat dat betreft relatief minder vaak voor. Let wel altijd op bij een verkoudheid. Beginnende pijn aan de oren bij een verkoudheid kan duiden op een blokkade in het oor of toenemende druk in het middenoor. Gebruik in ieder geval geen wattenstaafjes. Hiermee druk je het oorsmeer verder het oor in wat de kans op een gehoorgangontsteking alleen maar zal vergroten. Was het oor regelmatig aan de buitenkant of schaf oordruppels aan om de pijn bij een oorontsteking te voorkomen. Oorpijn is niet gevaarlijk, maar zeker wel vervelend.