Oorpijn

Bij oorpijn denken veel mensen gelijk aan een oorontsteking. Toch is dit zeker niet in altijd het geval. Bij een gehoorgangontsteking, die meestal bij oudere kinderen en volwassenen voor komen, hebben we vooral pijn aan de uitwendige gehoorgang. De gehoorgang loopt vanaf de buitenkant van het oor tot aan het trommelvlies. Naast de oorpijn is de huid vaak rood, kan het gaan schilferen en heeft de patiënt last van jeuk. Vaak is er sprake van een blokkade in de gehoorgang wat is gaan ontsteken. Hierdoor kan de patiënt behoorlijke oorpijn ervaren.Baby’s en kleine kinderen hebben meestal oorpijn door een middenoorontsteking. Deze ontsteking komt doordat de buis van Eustachius bij kleine kinderen vaak nog niet helemaal ontwikkeld is. De buis van Eustachius kan dicht gaan zitten, meestal tijdens een verkoudheid, waardoor bacteriën kunnen gaan broeien in het middenoor. Het vuil kan niet weglopen waardoor de druk in het trommelvlies gaat stijgen. Dit veroorzaakt de oorpijn bij een middenoorontsteking.

Oorpijn zonder oorontsteking

Toch kunnen mensen flinke oorpijn ervaren zonder dat er sprake is van een oorontsteking. De oorzaak van de oorpijn ligt dan vaak buiten het oor. Hoe zit dit precies? Allereerst kan er sprake zijn gebitsproblemen. Bij kiespijn of problemen met de zenuwen in de mond kan de pijn uitstralen naar het oor. De zenuwen in het hoofd raken geprikkeld waardoor u oorpijn kan ervaren. Soms zelfs zonder dat u enig idee heeft dat u eigenlijk problemen met uw gebit heeft. Ook keelpijn of opspelende amandelen kunnen oorpijn veroorzaken.

Tijdelijke oorpijn komt ook voor. Als de temperatuur buiten onder het vriespunt is gekomen kan deze kou flink op de oren slaan. Als de oren daarna echter weer warmer worden zal de oorpijn ook snel weer verdwijnen.

Oorpijn komt vaak voor in combinatie met een oorontsteking, maar zeker niet altijd. Er zijn zoals u heeft kunnen lezen verschillende oorzaken aan te wijzen. Wees bij kleine kinderen en baby’s altijd alert als uw kind naar het oor grijpt, helemaal tijdens een verkoudheid. Vaak is er dan sprake van een middenoorontsteking bij baby’s. Een gehoorgangontsteking bij volwassenen komt wat dat betreft relatief minder vaak voor. Let wel op bij een verkoudheid. Als u beginnende oorpijn begint te krijgen kan dit duiden op een blokkade in het oor of toenemende druk in het middenoor. Gebruik in ieder geval geen wattenstaafjes. Hiermee drukt u het oorsmeer verder het oor in wat de kans op een gehoorgangontsteking alleen maar zal vergroten. Was het oor regelmatig aan de buitenkant of schaf oordruppels aan om de oorpijn bij een oorontsteking te voorkomen. Oorpijn is niet gevaarlijk, maar zeker wel vervelend.