Zwemmersoren

Veel zwemmers krijgen er een keer mee te maken: Zwemmersoren. In feite is een zwemmersoor een gehoorgangontsteking, oftewel een vorm van een oorontsteking. We noemen het echter zwemmersoren, doordat deze vorm van een oorontsteking vaak door water wordt veroorzaakt. Vocht in de oren kan zwemmersoren veroorzaken en dat kan gebeuren tijdens een zomerse duik in het water of tijdens het volgen van zwemlessen. Water in de oren is normaal gesproken niets ernstigs. Het kan gewoon in en uit de oren lopen zonder dat we er last van hebben. Een verkeerde zuurtegraad en overdadig oorsmeer kan er echter voor zorgen dat het water niet goed uit de oren kan lopen. De gehoorgang blijft hierdoor vochtig, wat een broeinest voor bacteriën zal worden. De beschermende werking van het oorsmeer kan de gehoorgang dan niet meer goed beschermen. Warm zwemwater is een broeinest van bacteriën.Symptomen zwemmersoren

Een zwemmersoor is een ontsteking in de gehoorgang. De eerste symptomen die je zult merken is flinke oorpijn. Ook kan het oor “vol” aanvoelen, alsof er iets in het oor zit. Na verloop van tijd kan de ontsteking zich verder uitbreiden in de rest van de gehoorgang, maar ook naar het middenoor. Ook de gehoorschelp kan rood en pijnlijk worden. Sommige mensen ervaren jeuk en schilfers. Doe je niks aan de zwemmersoren? In erge gevallen kan de ontsteking zelfs chronisch worden. Ga daarom altijd naar de huisarts.

Zwemmersoor voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. De eerste stap om een zwemmersoor, maar ook andere vormen van een gehoorgangontsteking te voorkomen, is door te stoppen met het peuteren in de oren en het gebruik van wattenstaafjes. Ben je een zwemmer? Dit betekent dat je je oren goed droog moet maken. Na het zwemmen en douchen kun je een zakdoekje gebruiken en deze om je pink vouwen. Zo kun je een gedeelte van de gehoorgang goed schoon maken. Ook kun je een föhn gebruiken om de oren te drogen. Ook kun je zwemoordopjes gebruiken om de oren droog te houden tijdens het zwemmen. Vies water kan ook een rol spelen bij het ontstaan van zwemmersoren. Een vies meertje of een vies zwembad kan de kans op een infectie in de gehoorgang vergroten. Heb je een eigen zwembad tot je beschikking? Doe jezelf en je kinderen een plezier en ververs regelmatig het water. Een vies zwembad is een bron van bacteriën.

Auridrop Gehoorgangverzorging

zwemmersorenHet voorkomen van zwemmersoren kan ook door een voedende olie te gebruiken. Auridrop Gehoorgangverzorging verzorgt de geïrriteerde gehoorgang en is speciaal gericht op zwemmers en duikers. Het zorgt voor een gezonde gehoorgang en voorkomt en vermijd schilfers, droogheid en jeuk. Bij juist gebruik kan Auridrop Gehoorgangverzorging  zwemmersoren voorkomen.

Auridrop meer informatie

 

 

Zwemmersoren behandeling

Bij de behandeling van zwemmersoren is het belangrijk om de gehoorgang goed schoon te maken. De huisarts kan helpen met het uitzuigen van de gehoorgang. Daar hebben ze een speciaal apparaatje voor. Zelf kun je aan de slag met speciale oordruppels en, mits nodig, antibiotica die de huisarts kan voorschrijven. Blijf niet rond lopen met zwemmersoren. Neem contact op met de huisarts om het oor goed schoon te maken.